18-tips-voor-het-opruimen-van-hondenhaar-labradoodle-min
Gezondheid
Lars Van Dongen
Gezondheid
08/13/2024
6 min
0

Ziekte van Cushing bij een hond

08/13/2024
6 min
0

De ziekte van Cushing, we kennen het voornamelijk als een ziekte die bij de mens voorkomt. Deze ziekte, waarbij de bijnier een teveel aan cortisol aanmaakt, kan ook bij honden, zoals Labradoodles, voorkomen. De ziekte van Cushing wordt ook wel het syndroom van Cushing genoemd. Honden met deze ziekte drinken en plassen vaak veel en hebben extreem veel honger.

In mijn reeks artikelen over de gezondheid van je hond, wil ik dus ook stilstaan bij het syndroom van Cushing bij honden. Ik ga je alles uitleggen over de symptomen van cushing, oorzaken, diagnose, behandeling en levensverwachting. Cushing is bij honden, net als bij mensen, geen fijne ziekte en als je er niks aan doet kan je hond er aan dood gaan. Je moet hem dus goed in de gaten houden.

Wat is Cushing bij honden?

Bij de ziekte van Cushing, ook wel hyperadrenocorticisme genoemd, produceert de bijnier te veel cortisol. Dit hormoon wordt gemaakt in de bijnierschors uit cholesterol. Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose (energie) worden gemaakt. Deze energie wordt gebruikt om het lichaam weer terug te brengen in homeostase; op het moment van stress komt adrenaline en noradrenaline vrij om het lichaam alerter te maken en klaar om te vechten/vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd. Daarom zou een betere benaming zijn: ‘stress-response hormoon’.

Bij Cushing maakt de bijnier dus te veel cortisol aan en is het cortisolgehalte te hoog in het bloed. Dit kan komen door een tumor in de bijnier zelf of door een tumor in de hypofyse die de bijnier aanstuurt. De bijnieren bevinden zich in de buurt van de nieren en maken verschillende vitale stoffen aan. Deze stoffen reguleren bepaalde lichaamsfuncties die van essentieel belang zijn voor een gezond lichaam. Wanneer er een overmatige productie is van cortisol, dan wordt de hond steeds zwakker en als dit niet behandeld wordt, kan het zelfs tot de dood leiden.

Gedrag en symptomen

De Cushing symptomen lijken ook veel op symptomen die zich bij andere ziekten kunnen openbaren bij de hond. Als je onderstaande symptomen waarneemt bij je hond is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Symptomen zijn:

  • Veel drinken
  • Veel plassen
  • Extreme honger
  • Hangbuik
  • Dunne huid
  • Dunne vacht, kale plekke en mee-eters
  • Weinig energie
  • Afname van spieren
  • Teefjes worden niet loops

Symptomen die minder vaak voorkomen bij Cushing maar wel een signaal kunnen zijn:

  • Suikerziekte
  • Blaasontsteking
  • Pigmentvlekken
  • Kalkophopingen in de huid
  • Verhoogde spierspanning
  • Longembolie

Het syndroom van Cushing zorgt in eerste instantie niet voor heel veel pijn maar als de ziekte onbehandeld blijft, dan kunnen er ontstekingen ontstaan in de blaas. Ook kunnen er ontstekingen en wonden op de huid verschijnen. Veel mensen vragen zich af of ze Cushing bij de hond wel of niet moeten behandelen, maar een onbehandelde hond krijgt veel last van klachten en overlijdt vrijwel zeker aan deze ziekte.

Lees ook:

  • Maak de ogen van je Labradoodle schoon om ontstekingen te voorkomen. Dit zijn mijn tips!
  • Help mijn hond is aan de diarree. Wat kan ik doen?
  • Mijn puppy heeft diarree, en nu?
  • Mijn hond poept bloed: oorzaken en behandeltips
  • Blaasontsteking bij je hond herkennen, behandelen en voorkomen

Oorzaak van Cushing

Cushing komt meestal voor bij oudere honden. De Labradoodle is niet direct een ras wat hier heel vatbaar voor is. Er zijn 4 verschillende types van het syndroom van Cushing, die allemaal een andere oorzaak hebben. Het is belangrijk dat de dierenarts onderzoekt om welk type het gaat, omdat ze allemaal een andere behandeling nodig hebben.

Type 1: Cushing door een hypofysetumor

Cushing bij honden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een goedaardige tumor op de hypofyse. De hypofyse bevindt zich bij de hersenen. De hypofysetumor is voor 80-85% van de gevallen de oorzaak van Cushing. De tumor zaait niet uit en groeit langzaam. Deze tumor produceert grote hoeveelheden van het hormoon ACTH, die weer op zijn beurt zorgt voor een te hoge productie van cortisol.

Type 2: Tumor in de bijnier

Bij 15-20% van de gevallen wordt Cushing veroorzaakt door een tumor in één of soms in beide bijnieren. Deze tumor zorgt dat de bijnieren overmatig cortisol produceren. In ongeveer de helft van de gevallen is er sprake van een kwaadaardige bijnierschorstumor.

ziekte-van-cushing-1-min

Type 3: Langdurige behandeling met corticosteroïden

Een zeldzamere oorzaak van de ziekte is door het langdurig gebruik van corticosteroïden. Deze worden vaak toegediend als de hond last heeft van onder andere allergische en auto-immune aandoeningen, ontstekingsprocessen en tumoren.

Type 4: Tumor buiten de hypofyse die ACTH produceert

Het type dat zeer zelden voorkomt is het type waarbij een overmatige cortisol productie ontstaat door een tumor buiten de hypofyse die ACTH produceert.

Diagnose Cushing

Een goede diagnose uitgevoerd door een dierenarts met veel kennis en ervaring is belangrijk bij het stellen van deze ziekte. Enerzijds, omdat de symptomen van Cushing ook kunnen voorkomen bij andere ziekten. Anderzijds, omdat het belangrijk is om de oorzaak te achterhalen voor de juiste behandeling. Door een zogenaamde Cushing test bij de hond te doen, kan de diagnose gesteld worden. De Cushing test bij de hond bestaat uit een driedaagse urinetest. Op basis van die uitslagen kan de dierenarts zeggen of de hond de ziekte heeft.

In 70% van de gevallen kan op basis van de urinetest met zekerheid bepaald worden dat de ziekte veroorzaakt wordt door een goedaardige tumor bij de hypofyse. Bij 30% van de honden is het nodig om een echo van de buik te maken en om bloedonderzoek te doen. Bij de helft van deze laatste groep is er ook sprake van een tumor in de hypofyse en bij de andere helft is er sprake van een kwaadaardige bijniertumor.

Lees ook:

  • 10 tips voor het welzijn van je Labradoodle (of andere hond)
  • Teken en tekenbeten bij je Labradoodle behandelen
  • De Labradoodle medium, een gezellige en rustige gezinshond

Behandeling Cushing

Aangezien veel oudere honden deze diagnose krijgen, vraag je je misschien op dat moment af of behandeling het beste is voor de hond. Onbehandeld zorgt de ziekte van Cushing bij de hond op termijn voor pijn, door ontstekingen en wonden die kunnen gaan ontstaan. Het gevaar is dat honden met een hoog cortisolgehalte suikerziekte kunnen krijgen en dat is dan vaak een reden om de hond in te laten slapen. Ook kunnen uitzaaiingen in de longen betekenen dat je de hond in moet laten slapen.

De ziekte van Cushing is een ernstige ziekte, maar een voordeel is dat het over het algemeen goed te behandelen is. Vetoryl® is het enige geregistreerde diergeneesmiddel voor deze ziekte. Hier zit het bestandsdeel trilostane in en dit blokkeert de synthese van cortisol door het enzym te remmen wat verantwoordelijk is voor de aanmaak van cortisol. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de oude honden na twee jaar nog leeft na behandeling met deze medicatie. Deze medicatie wordt toegediend als de oorzaak van Cushing ligt bij de hypofysetumor. Als de tumor heel groot is, dan wordt deze vaak ook operatief verwijderd. Om de grootte van de tumor te bepalen wordt er een CT-scan gemaakt.

Als er sprake is van een kwaadaardige bijniertumor, dan is een operatie de beste optie. Als de tumor is uitgezaaid, dan kan een behandeling met Lysodren® overwogen worden. Behandeling met Vetoryl® is dan niet een voor de hand liggende keuze, omdat dit medicijn tumorcellen niet dood. De tumor krijgt dan de kans om door te groeien en verder uit te zaaien.

Ondanks dat de zieke van Cushing in de meeste gevallen goed te behandelen is, is de behandeling niet zonder risico’s. Goede begeleiding van een dierenarts met kennis en ervaring is dus van belang. De Vetoryl® wordt levenslang aan de hond gegeven, de hoeveelheid medicatie kan op den duur veranderen in overleg met je dierenarts.

Soms kan door de dierenarts aangeraden worden om bij het syndroom van Cushing de voeding aan te passen. Een kwaliteitsdieet dat laag is in vetten kan worden gegeven en supplementen van Omega-3 vetzuren kunnen een verlagend effect op het cortisol hebben. Overleg met de dierenarts wat de mogelijkheden zijn bij het syndroom van Cushing en voeding

Lees ook:

  • Tips om een oude (Labradoodle) hond te verzorgen
  • Hoe behandel je een hotspot bij honden? Mijn tips!
  • Tips om je Labradoodle (hond) te ontwormen
  • Kennelhoest bij de Labradoodle: symptomen, oorzaak en behandeling

Levensverwachting

Met een goed afgestemde behandeling kan de hond zeker nog een paar jaar overleven. Uit onderzoek blijkt dat bij honden waarbij de hypofysetumor operatief verwijderd is 76% na twee jaar nog leefde. In 25% van de gevallen kregen de honden de ziekte terug en moesten alsnog behandeld worden met Vetoryl®. Tijdens de operatie overleed 8% van de honden. De prognose voor honden met een kleine hypofysetumor is beter dan honden met een grotere tumor.

Reacties
Categorieën