hotspots-bij-een-labradoodle-min
Gezondheid
Lars Van Dongen
Gezondheid
08/13/2024
5 min
0

Hoe behandel je een hotspot bij honden? Mijn tips!

08/13/2024
5 min
0

Een hotspot is een veel voorkomende huidontsteking bij honden. Een hotspot kan verschillende oorzaken hebben, waaronder warmte en een ontsteking. Het is een vervelende plek, en pijn, voor je Labradoodle en de meeste honden gaat bijten of krabben om het op te lossen. Het is dus belangrijk dat je de plek aanpakt. In dit artikel geef ik je tips om een hotspot te behandelen.

Zoals ik hierboven al aangaf kan een hotspot zeer vervelend zijn voor je hond. Het kan daarom voorkomen dat je hond gaat likken, bijten of krabben op een bepaalde plek. Het is belangrijk om een hotspot bij de bron aan te pakken. Ga vooral niet zelf aan de slag met zalfjes, maar ga hiervoor naar de dierenarts.

Een hotspot bij een hond: wat is dat?

De naam zegt het eigenlijk al, een hotspot bij een hond is een hete plek. Een andere benaming voor een hotspot is een Pyotraumatische Dermatitis. Dit is een vervelende huidontsteking veroorzaakt door trauma wat de hond zelf heeft aangericht. Het is een huidontsteking die vaak voorkomt bij honden. Er zijn 2 verschillende soorten hotspots bij honden.

Ten eerste is er een oppervlakkige hotspot. Bij deze soort is er sprake van jeuk op de voorgrond. Daarnaast ontstaat er een wond omringd door een rode rand. Deze plek is haarloos en vochtig en ontwikkelt zich in een zeer korte tijd. Ook zijn de haren rondom deze met rode rand omlijnde plek vaak aan elkaar vastgeplakt. Het niet op tijd behandelen van de hotspot kan zeer negatieve effecten hebben. Denk hierbij aan een bacteriële infectie.

Ten tweede is er een diepe hotspot. Dit is een soort hotspot die veroorzaakt wordt door een infectie in de haarzakjes. Een diepe hotspot kan erg pijnlijk zijn voor honden, waardoor honden proberen om deze plek niet aan te raken. Daarbij is de plek vaak pas zichtbaar nadat de vacht van de hond geschoren is. Een verdikking van de huid en een plek met een rode rand kunnen wijzen op een diepe hotspot. Daarnaast kan een haarloze plek ook wijzen op deze soort hotspot.

Hoe ontstaat een hotspot?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van een hotspot bij een hond. Een hotspot kan veroorzaakt worden door een geïrriteerde huid. Een geïrriteerde huid kan voorkomen na een klit in de vacht of een tekenbeet. Doordat de huid geïrriteerd is, zal de hond aan de plek gaan bijten, krabben of likken. Op deze manier kan de huid zich niet goed genezen, wat een hotspot erger maakt. Je kunt een hotspot bij een hond voorkomen door de hond een beschermkraag te laten dragen, waardoor de hond de geïrriteerde plek niet aan kan raken. Zo kan de plek goed genezen.

Een andere mogelijkheid om een hotspot bij een hond te voorkomen is niet te gaan wandelen in een gebied met teken. Op deze manier voorkom je een tekenbeet en kan een hotspot zich niet ontwikkelen.

Een andere oorzaak van een hotspot kan de warmte zijn. Als je de vacht van je Labradoodle niet goed onderhoud en op tijd verzorgt, bijvoorbeeld door te trimmen of scheren/knippen, dan kan hij bij warmte ook een hotspot ontwikkelen. Dit is normaal, waardoor het moeilijk is om een hotspot door warmte bij een Labradoodle te voorkomen. Eén ding waar je rekening mee kan houden is je hond in de zomer niet te laten zwemmen, want dat zou een hotspot kunnen veroorzaken.

Hoewel een lange of dikke vacht een oorzaak kan zijn van een hotspot bij honden, hoeft dit niet per se een oorzaak te zijn. Als je hond een dunne huid heeft, die snel geïrriteerd raakt, zal een hotspot zich eerder ontwikkelen dan bij een hond die dat niet heeft.

Ook kan een hotspot veroorzaakt worden door een andere ontsteking die de hond al in de buurt van de plek heeft zitten. Denk hierbij aan ontstekingen zoals een oorontsteking (denk aan oormijt). Bij een oorontsteking heeft de hond jeuk aan het oor, waardoor de hond zal gaan krabben en een hotspot veroorzaakt.

Hoe weet ik of mijn hond een hotspot heeft?

Wanneer je hond gaat krabben, likken en bijten op één bepaalde plek in de vacht, dan kan het zijn dat je hond een hotspot heeft. Door het aanraken van de plek door de hond, gaat de plek bloeden of wordt de plek roder en warmer. Dit is erg vervelend voor de hond en kan zeer pijnlijk zijn.

hotspots-bij-een-labradoodle-krabben-bijten-min

Kan ik een hotspot zelf behandelen?

Een hotspot bij een hond moet je niet zelf behandelen. Door de plek met een zalfje of vaseline te behandelen, kan de hotspot alleen maar meer gaan irriteren. Een bezoekje aan de dierenarts is daarom zeer aan te raden. Een deskundig advies van een dierenarts kan voorkomen dat een hotspot zich verder ontwikkelt.

Wat kan ik zelf doen aan de hotspot?

Om een hotspot bij een hond te behandelen, is een goede vachtverzorging noodzakelijk. Het is van belang dat het ontstaan van de hotspot bekend is, want dat moet je behandelen. Ga dus goed na wat de bron van de hotspot is, want er kunnen vele verschillende oorzaken zijn.

Wanneer je de ontstaanswijze van de hotspot weet, kun je de vacht van de hond gaan genezen. Het genezen van de vacht moet niet gedaan worden met antibiotica. Het gebruik van antibiotica kan een negatieve invloed hebben op de darmflora van de hond. Bovendien is antibiotica een tijdelijke oplossing, waardoor de hotspot terug zal kunnen keren. Hoewel het niet is aan te raden om antibiotica te gebruiken, kan het soms noodzakelijk zijn bij een zeer ernstige ontsteking van de huid.

Om het genezen van de vacht van de hond te bevorderen, wordt het haar rondom de plek weggeschoren en volledig schoongemaakt. De shampoo die hierbij te gebruiken is, is betadine shampoo. Vervolgens wordt de plek gedesinfecteerd met een zilverspray. Zo wordt de hotspot volledig en zorgvuldig schoongemaakt. Daarnaast kan een jeukstillend middel worden gegeven, om de hond minder pijn te laten ervaren.

Een optie om een heftige ontsteking te genezen kan het gebruik van pijnstilling en antibiotica zijn. Bovendien kan eventueel het voer van de hond worden aangepast, dit hangt af van wat de ontstaanswijze van de hotspot precies is. Wanneer een hotspot bij een hond vaker terugkomt, kan er gebruik gemaakt worden van een homeopathisch preparaat. Een homeopathisch preparaat kan het verschijnen van hotspots bij honden verminderen. Zo ervaart de hond minder last van hotspots en hoef je je als eigenaar van de hond minder zorgen te maken over het verschijnen van de hotspots.

Is het besmettelijk?

Een hotspot bij een hond is niet besmettelijk. Bovendien is een hotspot zeer goed te genezen, waardoor een hotspot niet als een zorgelijk probleem hoeft te worden beschouwd. Er zijn verschillende oorzaken voor hotspots, hier zijn dan ook verschillende oplossingen voor. Toch kunnen alle verschillende soorten hotspots behandeld worden.

Is het te voorkomen? 

Er zijn verschillende manieren om een hotspot te voorkomen. Enkele voorbeelden heb ik hierboven al genoemd. Deze voorbeelden waren het gebruik van een hondenkap, zodat de hond de plek niet aan kan raken. Op deze manier voorkom je het verder ontwikkelen van een hotspot.

hotspots-bij-een-labradoodle-kap-tegen-krabben-bijten-min

Ook door plekken met teken te vermijden, door bijvoorbeeld in deze plekken niet te gaan wandelen met je hond, kun je hotspots voorkomen. Zo kun je een anti-vlooienmiddel gebruiken, om een hotspot veroorzaakt door een vlooienbeet tegen te gaan.

Daarnaast kan een hotspot ook veroorzaakt worden door een allergie of ontsteking. Hoewel het voorkomen van een hotspot door allergie of ontsteking erg lastig te voorkomen is, is het wel erg belangrijk dat ontstoken plekken snel behandeld worden. Indien dit niet behandeld wordt, kunnen hotspots vaker optreden bij een hond en heftiger worden. Dit wil je natuurlijk niet. Daarom is een bezoekje brengen aan een dierenarts zeer aan te raden indien je hond last heeft van een hotspot. Zo kan een deskundige erachter komen wat de ontstaanswijze van de hotspot is en de hotspot zorgvuldig behandelen.

Reacties
Categorieën