Zo ga je om met hyperactieve honden

By | 6 januari 2020

Is jouw Labradoodle ook zo’n druk baasje? Rent hij onbesuisd in het huis rond of raakt hij helemaal door het dolle heen als hij buiten is? Stoot hij vaak van alles van tafel? Of val je soms bijna om wanneer hij weer eens in een wilde bui is? Dit soort drukken honden worden vaak hyperactieve honden genoemd, of ADHD honden. In dit artikel leg ik uit hoe je ze herkent en wat je tegen de drukte kunt doen.

Zo ga je om met hyperactieve honden

Hoe ga jij met jouw drukke hond om? Put je hem uit door hem lekker veel te laten rennen? Of ‘sluit je hem op’ om hem tot rust te laten komen? Heb je daar al een manier in gevonden? Of ben je nog steeds aan het zoeken en irriteer je je vooraal aan het gedrag van je hond?

Ik ben ervan overtuigd dat honden kunnen leren om minder druk te zijn doordat ze hun energie beter kwijt kunnen. Jij kunt, moet, je hond daarbij helpen. Het is niet eenvoudig, maar het is mogelijk. In dit artikel zal ik onder andere ingaan op het verschillen tussen hoge energie honden en drukke honden. Wat is het verschil is? En hoe kun je jouw hond trainen met zijn hyperactiviteit?

Drukke honden

Drukke honden zijn gewoon druk en opgewonden. Deze honden raken opgewonden van dingen die andere honden niet eens zien of opvallen. Je hond is niet constant druk en opgewonden. Vaak is het maar een kort moment of een korte periode.

Drukke honden hebben vaak een wilde, bijna paniekerige, blik in hun ogen. Ze gaan uit hun dak en lijken ‘buiten zichzelf’ te zijn op zulke momenten. Dit soort honden denken niet, maar doen.

Hoe herken je een drukke hond?

Drukke honden herken je onder andere aan bijvoorbeeld:

  • Op topsnelheid rondrennen;
  • Onafgebroken blaffen;
  • Met de bek grijpen naar handen of kleding, soms zelfs met kracht;
  • Opspringen naar mensen (en ook kinderen);
  • Krabben naar mensen wanneer ze opspringen;
  • Onbesuisd omver lopen van kinderen of andere honden;
  • Tegen mensen op knallen, of die mensen als lanceerbasis gebruiken;
  • Grijpen naar de riem om touwtje trek te spelen.

Het gedrag bij honden met dit ongedwongen, drukke gedrag kan met de tijd erger en erger worden, omdat ze geen uitlaatklep hebben. Het is lastig om met dit soort honden om te gaan.

Drukke honden zijn niet per definitie hoge energie honden. Drukken honden kunnen soms, voor maar een paar minuten, helemaal uit hun dak gaan en dan helemaal uitgeput zijn. Echter, er is een groot risico dat drukke honden hoge energie honden worden, als je je drukke hond niet traint. Druk en hoge energie gaat vaak hand in hand.

Honden lopen het risico om drukke honden te worden, wanneer…..

  • Wanneer zij niet genoeg mentale en fysieke activiteiten krijgen. Voldoende activiteiten voor het ras, de leeftijd of de persoonlijkheid van de hond.
  • Wanneer zij niet zijn getraind in de basisregels voor goed gedrag van honden.
  • Wanneer er sprake is van te weinig of geen sociale interactie.
  • Wanneer zij worden blootgesteld aan een situatie die veel te spannend voor hen is.

Hoge energie honden

Hoge energie honden hebben, zoals de naam al zegt, een enorme hoeveelheid energie. Dit soort honden zitten vol energie, maar wanneer zij ‘netjes zijn opgevoed’ is er vaak geen enkel probleem. Het zijn een soort atleten die hun energie kwijt moeten in het lekker rennen of iets dergelijks.

Als je van hardlopen houdt en je hond mee laten rennen en goed opvoedt zal hij na het hardlopen gewoon uitrusten in zijn mand. Alleen zal hij na verloop weer klaar zijn voor de volgende activiteit. Deze honden hebben gewoon heel veel energie. De Labradoodle is zo’n hond!

Waar herken je hoge energie honden aan?

  • Fit
  • Een ‘werkend’ ras, o.a. de Labrador
  • Kunnen gaan en gaan. Dit soort honden kunnen bijvoorbeeld rennen, en vervolgens achter de frisbee aan rennen, dan gaan zwemmen en wanneer je thuis komt is er nog wel wat energie voor een trekspel. En na een korte rustperiode willen ze weer meer actie.

Het drukke gedrag van drukke honden is een een tijdelijk fenomeen, terwijl de hoge energie van hoge energie honden vaak verbonden is aan het soort hondenras of de biologie van de hond.

Een voorbeeld is een hond die van nature veel energie heeft en niet voldoende energie kwijt kan in fysieke en mentale activiteiten. Deze hond loopt het risico om een drukke hond te worden, omdat hij zijn energie kwijt moet. Met training is het mogelijk om met deze hond te werken en hem voldoende fysieke en mentale uitdagingen te geven, waardoor het risico op drukke momenten minder groot zal worden.

Door training leert hij door zijn opgewonden zijn heen te komen en een fijne, nette hond te zijn, die zijn tanden, poten en nagels niet nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen.

Hyperactieve honden

Om verwarring te voorkomen zal ik drukke en hoge energie honden vanaf dit moment hyperactieve honden noemen. Ik focus me in dit artikel vooral op technieken/training van drukke honden, maar in principe kun je deze technieken toepassen op hoge energie honden.

Alle hyperactieve honden hebben training, fysieke activiteiten en mentale uitdagingen nodig. Wanneer je je hond niet voldoende fysieke en mentale uitdagingen aanbiedt, zal geen enkele training echt resultaat bieden. En zonder training, zullen alle fysieke en mentale uitdagingen slechts tot een super atletische hond, zonder manieren, leiden..

De “uit-knop” voor hyperactieve honden

Hyperactieve honden hebben een zogenaamde “uit-knop” nodig. Dit is hoe trainers deze techniek noemen. Je biedt in feite niet alleen activiteiten/uitdagingen aan, maar je leert je hond hoe en wanneer hij moet kalmeren. Dit is één van de belangrijkste punten bij hyperactieven honden: dat je hyperactieve hond weet hoe en wanneer hij kalmeren.

We zijn vaak bezig met het opzwepen en moe maken van onze honden, in de hoop dat hij daarna tot rust komt. Maar wanneer je hond gewoon blijft doorgaan, dan raken we geïrriteerd omdat we vinden en denken dat het genoeg is geweest en je hond weet hoe hij moet relaxen.

Let op: honden weten van nature niet hoe en wanneer ze moeten uitrusten/relaxen.

Wanneer je hond hierin geen training krijgt, zal een volwassen hond op geen enkele manier weten dat hij het ene moment helemaal uit zijn dak mag gaan met zijn maatjes of het baasje, en dat hij het volgende moment rustig moet zijn, moet relaxen, omdat de baas bezoek heeft of zelf wil uitrusten.

Misschien herken je dit gedrag ook bij kinderen. Vlak voor het slapen gaan we samen helemaal door het dolle heen gaan, en plots is het volgens de volwassen tijd om rustig aan te doen en te gaan slapen. Ook kinderen begrijpen dit niet en wij, hun ouders, voeden hen hierin op, oftewel trainen onze kinderen wat er van hen verwacht wordt.

Het eerste en belangrijkste wat je een hyperactieve hond moet aanleren, is dat hij rustig aan moet doen.

4 manieren voor het toepassen van de uit-knop

Het aanleren van het kalmeren van je hond, oftewel het “installeren van de uit-knop” is een belangrijke methode voor het kalmeren van je hond op het juiste moment. Er zijn vele verschillende manieren om hyperactieve honden te kalmeren. Gelukkig zijn deze “uit-knop” spelletjes eenvoudig en betreft het vaak het belonen van je hond. Mijn advies is om deze methodes minimaal 1x per dag toe te passen.

Manier 1: Mat/mand Training

Mat/mand training is een van mijn favoriete methodes om honden te kalmeren. Het is een proces, waarmee je je hond in een aantal stappen aanleert om op zijn mat, of misschien in jouw geval zijn mand, tot rust te komen en op die plek te blijven, ongeacht wat er om hem heen gebeurd.

Er zijn verschillende manieren om je hond op zijn mat/in zijn mand tot rust te laten komen.

Zo ga je om met hyperactieve honden - hond in mand

Manier 2: Het ‘Jij Kiest’ spel

Dit is een populair spel met honden uitgevonden door hondentrainer Susan Garrett. In het ‘Jij Kiest’ spel leren honden om keuzes te maken in wat zij willen. Je hond leert om toestemming te vragen door eerst naar jou te kijken. Het is een spel met structuur en super eenvoudig om te spelen.

Manier 3: Klaar voor de start, GO!

Dit is een erg leuk spel voor honden die van rennen houden. Op het moment dat je hond een aantal basiscommando’s kent, kun je het ‘Klaar voor de start, GO!’ spel met hem spelen.

Je begint met het opzwepen van je hond met bijvoorbeeld een trekspel, of met stoeien, of achter elkaar aan rennen. Iets waarmee hij druk wordt. Laat hem de eerste keren niet al te druk worden, maar zodra hij de regels van het spel kent is dat zeker mogelijk.

Het spel start zodra jij zeg ‘Klaar voor de start, GO! en je hond mag nu druk doen, spelen, rennen, trekken, of wat dan ook.. Na een paar seconden, zeg je ‘Klaar voor de start, LIG!’ of ‘Klaar voor de start, ZIT! Je hond zal dan moeten gaan liggen of zitten.

In het begin zal je hond twijfelen over wat hij moet doen, of proberen om door te spelen – dat is ok. Zorg er in ieder geval voor dat jij hier niet in meegaat. Je hond zal uiteindelijk toegeven en stoppen. Zodra hij luistert, is dat het teken voor jou om het spel weer te starten ‘Klaar voor de start, GO!’ Je hond leert snel hoe hij moet stoppen met spelen en zo snel mogelijk naar het commando moet luisteren. Je hond leert na te denken, zelfs wanneer hij druk is!

Manier 4: ‘Niets in het leven is gratis’

Wanneer je training met snacks niet iets voor jou is, maar je je hond wel door de dag heen iets wil aanleren dan is ‘Niets in het leven is gratis’ iets voor jullie.

Er zijn vele dingen die je dagelijks voor je hond doet en die hij fijn vindt. Het idee achter ‘Niets in het leven is gratis’ is dat je hond leert ‘alsjeblieft te zeggen’ voor deze dingen die hij wil (of voorheen vanzelf van jou ontving).

Honden houden van wandelen, eten, spelen en stoeien. Bijvoorbeeld, wanneer je gaat wandelen zal je hond de riem om moeten. Om de riem aan te doen leer je je hond te gaan zitten en te blijven zitten. Wanneer hij niet gaat zitten, of blijft zitten, clip je de riem niet aan zijn halsband. Of wanneer hij niet bij de deur zit, doe je de deur niet open. Of wanneer hij niet zit, krijgt hij geen eten, etc.

Je hond leert snel goede manieren aan. Je leert hem ook dat blaffen, opspringen, of krabben niets oplevert. Dat hij met dat soort gedrag niet krijgt wat hij zou willen.

Belang van inspanning voor hyperactieve honden

Honden hebben vele verschillende karaktertrekken, energie niveaus en behoeftes, maar alle honden hebben zowel mentale en als fysieke activiteiten/uitdagingen nodig, hoewel dit dus per hond verschilt.

Hyperactieve honden hebben meer activatie en stimulatie nodig dan rustige honden. Het mentaal en fysiek uitputten van hyperactieve honden is belangrijk. Een hond die onvoldoende geactiveerd wordt zal nooit gaan liggen chillen. Zelfs het aanleren van de ‘uit-knop’ zal lastig worden bij hyperactieve honden die hun energie niet kwijt kunnen.

Jij bent als hondeneigenaar verantwoordelijk voor jouw hond en moet ervoor zorgen dat hij dagelijks voldoende mentale en fysieke training krijgt. Jij kiest zelf hoe je daar invulling aan geeft, en of dat voor jou betekent dat je een hondenuitlaatservice gebruikt, of dat je met je hond naar een actieve trainingscursus gaat, of dat je zelf met hem gaat (hard)lopen, jouw hond vertrouwt erop dat jij ervoor zorgt dat hij zijn mentale en fysieke energie kwijt kan.

Houd in je achterhoofd dat een hyperactieve hond minimale fysiek en mentale basisbehoeften. Als hij zijn energie niet kwijt kan dan zal hij nooit echt leren kalmeren. Denk bijvoorbeeld ook aan deze spelletjes die je kunt doen: trekspel, apporteren, wandelen, met een bal gooien en nog veel meer. Kom lekker in beweging!

Zie ook: Dit is waarom spelen met je hond belangrijk is

Conclusie

Wanneer je je hond niet de basis inspanningen geeft die hij nodig heeft, is de kans groot dat je een hyperactieve hond zult krijgen. En als je je hond niet leert hoe hij zich moet gedragen, krijg je een onopgevoede hond. Gebruik daarom een combinatie van training, relaxen, spelletjes en inspanningen om je hond te kalmeren.

Gerelateerde artikelen

Wil je meer lezen over het gedrag van jouw Labradoodle? Bekijk dan ook één van deze artikelen:

Labradoodle Geheimen (e-book)

Er is een eBook genaamd “Labradoodle Geheimen” die je helpt om je Labradoodle met positieven methodes op te voeden tot een lieve, gezonde en gehoorzame hond. Het eBook bevat alles wat je moet weten over de training, opvoeding en verzorging van de Labradoodle. In 20 hoofdstukken vertelt Piet de Jong zijn tips en tricks voor de training en opvoeding van de Labradoodle.

Meer informatie via de link hieronder: Ga naar Labradoodlegeheimen.nl >

Labradoodle geheimen banner 600x325

3 thoughts on “Zo ga je om met hyperactieve honden

  1. Piet Jansen

    Goede instructies . Ik zal ze doorgeven aan m’n zoon om te oefenen met hun Labradoodle . Dat is ook een behoorlijke drukte maker.
    Vooral m’n schoondochter probeert hij steeds uit te dagen. Hij lijkt haar niet serieus te nemen .

    Reply
  2. w traa

    ik mis in dit artikel de voeding.
    hoge voedingswaarde geeft meer activiteit.
    pak een goedkope brok met weinig voedingswaarde.

    Reply
  3. Tom Roos

    Ik heb een Hond (mix Border/Herder teef 35 Cm ) 2 jr. heel actief /veel energie die hij kwijt moet ??
    dus spelen / rennen / daarna wil ik hebben dat zij ook rustig word b.v. in de mand .
    want je kan niet de hele dag zo druk bezig zijn ( Actief en Rustig )
    m.v.g. Tom Roos

    Reply

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *