In mijn artikel over veelgestelde vragen deel 5 heb ik ook de vraag over sterilisatie behandeld. Het is een vraag die ik regelmatig binnenkrijg via de mail. Het blijft altijd een gevoelig onderwerp bij (Australian) Labradoodles. Vanuit het fokprogramma in Australië moet de Labradoodle eigenlijk geholpen worden bij 7 of 8 weken. De reden is dat hiermee het fokprogramma gecontroleerd kan worden. Maar voor de dieren is dit niet goed en om die reden pakken veel fokkers het nu anders aan.
Daarom wil ik je in dit artikel meer vertellen over mijn kijk op dit vraagstuk. Sommige mensen zullen het oneens zijn met mij en dat vind ik prima. Dit is de manier waarop ik er naar kijk en hoe we met castratie of sterilisatie om kunnen gaan. Natuurlijk gedacht vanuit de gezondheid van de hond.
Lees hieronder verder.
Waarom laten castreren of steriliseren?
De enige reden naar mijn mening om dit niet te doen is als je met de hond wil gaan fokken. Maar dat kan niet zomaar met een (Australian) Labradoodle. Daar moet je goedkeuring voor vragen. Wil je dit niet? Dan zou mijn advies zijn om de hond zeker te laten castreren of steriliseren.
De reden waarom ik het zeg, is omdat vooral reutjes veel last kunnen hebben van hun testosteronhormoon. En als je hond daar flink last van heeft, dan is hij zichzelf niet. Dat is niet leuk voor de hond en niet leuk voor het gezin. Gevolgen zijn dat ze veel janken, overal tegenaan plassen en dominant gedrag kunnen vertonen.
Vooral in het gezelschap van andere honden kan dat problemen geven. Als je hond namelijk op andere honden gaat rijden, dan ontstaan er ruzies. Dan spelen zijn hormonen op, is hij zichzelf niet, en met een castratie kun je dit voorkomen.
Vanuit hun natuur willen honden een paar keer per jaar paren en als die behoefte niet vervuld wordt dan raken ze gefrustreerd.
Gezondheidsvoordelen van castratie of sterilisatie bij je hond
Uit onderzoek is gebleken dat een teefje meer kans heeft op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte na iedere loopsheid. Ongeveer 25% van de niet gesteriliseerde teefjes krijgt op den duur melkklierkanker of baarmoederontsteking. Je teef laten steriliseren is dus vanuit gezondheidsoogpunt ook een goede keuze. De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft de voorkeur uitgesproken voor steriliseren na de eerste loopsheid.
Daarbij heeft castratie of sterilisatie de volgende gezondheidsvoordelen:
- Je voorkomt dat de hond allerlei infecties krijgt zoals de melkkliertumoren.
- Honden worden niet ziek van schijnzwangerschap, sommigen kunnen hier namelijk behoorlijk last van hebben.
- Bij reutjes voorkom je prostaatproblemen.
Wanneer kun je een Labradoodle steriliseren of castreren?
Ik adviseer Labradoodle eigenaren om de hond rond de 6 tot 8 maanden te steriliseren of castreren. Hiermee behoudt je het vriendelijke en speelse karakter van de pup en een teefje heeft dan minder kans op op latere leeftijd baarmoederhalskanker te ontwikkelen.
Zet de gezondheid van je hond voorop! Pas dus op, en steriliseer de teef of castreer de reu niet op hele jonge leeftijd. Sommige fokkers doen het al bij 6 – 10 weken en dat raad ik niet aan. Maak een afspraak met je fokker dat je jouw (Australian) Labradoodle in het eerste jaar wilt laten steriliseren.
Verder is het beste om de hond te steriliseren op het moment dat de geslachtshormonen van de teef niet actief zijn. Dit is minimaal 3 maanden na het einde van de loopsheid en tot 4 weken voor de loopsheid. Als de sterilisatie in deze periode plaatsvindt is de kans op hormonale veranderingen minimaal.
Hiermee zet je het belang van de hond voorop en veel fokkers werken hier zeker aan mee. Als je je pup dus rond de 8 weken mee krijgt moet hij of zij als het goed is nog niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Dat is echt niet goed voor de hond. Goede fokkers kennen dit belang en maken met jou een afspraak om de castratie of sterilisatie zelf te regelen.
Later stuur je het bewijs van de behandeling op, dan ontvang je de stamboom en sommige fokkers maken een vergoeding over.
Doet de fokker het eerder of wil hij niet mee werken aan dit proces? Dan moet je echt je vraagtekens bij deze fokker zetten en bovenstaande teksten nogmaals lezen. De enige reden om het uit te stellen is als je medische problemen heeft en de behandeling niet aan kan.
Wat zijn de kosten van een sterilisatie of castratie?
De kosten van de sterilisatie verschillen enorm per regio en hangt af van het gewicht van de hond en manier van werken. Een mini Labradoodle is goedkoper dan een Labradoodle medium, maar dat spreekt voor zich. De kosten zijn vanaf ongeveer €180,- tot €650,- inclusief medicijnen en nazorg.
Een verzekering kan dit vergoeden. De reden waarom de prijzen verschillen is omdat:
- Artsen gebruiken hun eigen type narcose en de mensen die hieraan mee helpen bepalen de kosten.
- Certificering van de dierenarts
- Gebruik van materiaal en kostenstructuur dierenarts. Als je in een hele luxe dierenpraktijk komt liggen de kosten vanzelfsprekend een stuk hoger. Zij hebben vaak ook de modernste medische apparaten.
- De mate van nazorg is ook verschillend per praktijk. Als er een assistente regelmatig komt kijken, kost dit meer.